Innuvate energietechniek BV

Uit de praktijk blijkt dat de gemiddelde warmte- en koudeopslag in de utiliteit niet volgens de bedachte ontwerpcondities functioneert.  Bij Innuvate is meer dan tien jaar ervaring in de wko-techniek aanwezig. In de achterliggende jaren zijn verschillende wko-problemen geanalyseerd en opgelost. Door onze adviezen laten wij uw installaties gegarandeerd perfect functioneren. Door het met goed resulataat afsluiten van het CITO examen voor de nieuwe AMVB bodenergie regelgeving zijn technici van Innuvate op de hoogte van de laatste regels en eisen.

Een greep uit de door ons geconstateerde en opgeloste problemen zijn als volgt;

 • een te warme koude bron, of te koude warme bron;
 • binnenklimaatklachten in de aangesloten gebouwen;
 • Een hoog elektra én gasverbruik van warmtepomp, energieopslag en dry-coolers;
 • Energetische of waterzijdige onbalans in de wko-installatie.

Meten is weten
Het continue meten aan een wko-installatie geeft beheerders input of een installatie goed werkt en energiezuinig is ten opzichte van een conventionele installatie. Zo is het belangrijk dat de energiebalans maandelijks bijgewerkt wordt, zoals in de afbeelding hieronder. Daarnaast is het belangrijk dat rendement van de installatie,  ofwel de Primary Energy Ratio (PER) periodiek wordt bepaald.

Hieronder staat een energiebalans weergegeven van een wko-installatie. Duidelijk komt naar voren dat tot het 7e jaar steeds meer koude koude in de bodem wordt geladen. Dit was het gevolg van een te fanatieke laadregeling met een dry-cooler. Door de regeling te optimaliseren wordt significant elektra bespaard met de dry-cooler en komt de wko-installatie weer in balans.

Wat doet Innuvate
De volgende werkzaamheden voeren wij uit

 • het controleren van de aangesloten werktuigbouwkundige klimaatinstallatie op de wko-installatie
 • controleren van de werking van de complete installatie via monitoring. Wij hebben ruime ervaring met de diverse fabrikaten GBS systemen.
 • het aanpassen van regelingen om de werking van de installatie te verbeteren, vaak zijn het kleine regeltechnische aanpassingen welke een groot verschil maken in het rendement.
 • het continue bijhouden van de meetgegevens, waardoor installatie-eigenaren een idee hebben of de installatie op koers ligt en geld en energie bespaart.
 • de revisiegegevens van de installatie worden op orde gemaakt.
 • uitvoeren van grondwater samples en rapportage naar de provincie.
 • optionele storingsdienst op afroep.

Innuvate voert deze werkzaamheden uit voor een vast jaarlijks honorarium, over een langere periode.

De onkosten voor het verbeteren van de installatie zijn in de meeste gevallen binnen 1 tot 2 jaar terugverdient middels een lagere energierekening en onderhoud/beheerkosten. Heeft u vragen over het functioneren of (nieuwbouw) ontwerp van uw wko-installatie of klimaatinstallatie, dan kunt u voor een vrijblijvende kennismaking met ons opnemen via het contactformulier.

 

Lightship no.12 bijna klaar voor nieuwe ligplaats! Deze week worden de laatste werkzaamheden verricht om het woonschip op de nieuwe ligplaats direct aan te sluiten op de warmte en elektravoorzieningen aan de wal. Innuvate verzorgt ontwerp, voorbereiding en coördinatie. Ook de verwarmingsinstallatie in het schip is door Innuvate ontworpen.